Una gran majoria de balears estan a favor de s’ús de s’article salat a IB3


Fundació Jaume III |
IMATGE POSTS OKSegons una enquesta publicada ahir pes diari Última Hora, un 68% de ciutadans de ses Balears veuen amb bons ulls que s’usi es sistema baleàric de s’article a sa ràdio i sa televisió autonòmiques
Un 67% de mallorquins, un 62% de menorquins i un 80% d’eivissencs —o, en temes absoluts, un 68% de ciutadans de ses Balears— se declaren a favor que s’usi s’article salat a IB3, segons una enquesta publicada ahir a s’Última Hora. Per altra banda, un 87% des ciutadans que varen votar es PP a ses eleccions autonòmiques de 2011 i un 56% des que varen votar es PSIB-PSOE son també favorables a aquest ús. Aquests percentatges demostren unes quantes coses. En primer lloc, que durant massa temps sa nostra ràdio i sa nostra televisió s’han girat d’esquena an es gustos de sa majoria des seus propietaris, que no són altres, as cap i a la fi, que es ciutadans d’aquesta comunitat autònoma. En segon lloc, que s’Universitat de ses Illes Balears, que s’ha mostrat reiteradament en contra d’aquest ús i que reclama en tot moment es paper d’organisme consultiu que li confereix s’Estatut —un paper que té ben poc de consultiu i molt de censor—, està a anys llum de lo que podríem definir com sa sensibilitat popular.
Però aquestes xifres també permeten veure sa llunyania entre sa classe política i es seus electors. Aqueixa obsessió per posar sempre en qüestió tota decisió de s’actual Govern Balear tendent a fer normal en ets informatius autonòmics lo que ja és normal en es carrer —una pràctica que ha tengut com a protagonistes es grups parlamentaris des PSIB i de Més—, se demostra tan perversa com inútil. Però és que, ademés, es percentatge de votants socialistes a ses darreres autonòmiques que estan a favor de s’utilisació de s’article salat —un 56%— encara fa més absurda sa postura des primer des partits. Fa poc al·ludíem a ses intervencions parlamentàries des diputats Cosme Bonet (PSIB) i Nel Martí (Més), que se servien des mallorquí i des menorquí per reclamar que a IB3 se seguís una formalitat estricta. O sigui, que empraven s’article salat per reclamar que es periodistes de sa ràdio i sa televisió públiques no l’emprassin. I si sa seva pretensió ja és prou inconseqüent i absurda, més ho és en es cas des primer que en es des segon, ara que sabem que un 56% dets electors a qui representa es diputat socialista estan en contra de lo que ell defensa. Ara bé, de qualcú com en Cosme Bonet, que confon —i en seu parlamentària!— “es bisbe” (ventrell) amb “el Bisbe” (autoritat des clero), se’n pot esperar qualsevol cosa i cap de bona.

Comentarios

Entradas populares de este blog

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán