ACLARIMENT A UN CATALÀ DE MALLORCA.

ACLARIMENT A UN CATALÀ DE MALLORCA.

Cardenal Despuig - Sineu.
Cardenal Despuig – Sineu.
A un escrit enviat a n’aquesta pàgina, un català de Mallorca mos va fé aquesta interessant pregunta sobre es noms d’es pobles, sa cual contestarem emb molt de gust:
  • Pregunta:
    – <<Si no venim dels catalans, com així tenim pobles de Mallorca que s’anomenen de la mateixa manera que a Catalunya? (Lloret, Vilafranca, Selva, Sant Joan, Santa Maria, Santa Eugènia, s’Horta….) Gràcies per l’explicació!.>>
  • Resposta:
    Coma bons cristians que som, posarem en pràctica es precepte d’enseñar a n’es qui no sab, y de moment li direm que fins a s’arribada a Mallorca de sa dictadura catalanista a 1983, Lloret de Vistalegre era LLORITO; María de la Salut era María, Cala Rajada era Cala RATJADA; Cala Agulla era Cala Guya, etc., etc., etc.
En referènci a VILAFRANCA, aquest poble no va ser fundat p’es “”repobladors catalans””, aquest nucli de població va ser fundat per mallorquíns a l’añy 1620.
Es municipi de SANTA EUGÈNIA, a n’es Pla de Mallorca, se caracterisa per mantenir intactes es seus rasgos identidaris. Sa seva fundació data de s’època islàmica, a n’es voltants de s’alquería Benibazari, y a partir de 1268 agafà es nom d’es seu señor, Bernat de Santa Eugènia.
Sería convenient que posas tots es pobles que pogues demostrar que varen ser creats per “”repobladors catalans””, cosa difícil perquè lo documentat es lo siguient:
– Pobles fundats per colonisadors grecs añy 600 a.C.: Artà, Pentalèu, Andraitx y Costitx.
– Pobles fundats per colonisadors celtas: Bunyola, Banyalbufar, Ariany y Felanitx.
– Pobles fundats per romans añy 123 a.C.: Palma, Pollènsa, Sineu, Campos, Escorca, Esporlas, Fornalutx, Llombards, Lloseta, Llorito, Llubí, Lluchmajor, Moscari, Petra, Porreres, Ses Salinas y Santany.
– Pobles fundats per àrabes: Biniagual, Biniali, Biniamar, Biniarraix, Biniarroi, Binibona, Binisalem, Alcùdia, Alaró, Alqueria Blanca, Algaida, Inca, Marratxí, Randa, Valldemossa.
Tots ells ja hi eran antes d’En Jaume I, y varen continuar emb sos matexos noms y població mallorquina arabisada.
Aprofiti s’ocasió per aprende sa realidat documentada. Ademés, és mesté que sabi que tant sa llengo catalana com sas costums catalanas qu’heyà per Balears s’assentaren aquí a finals d’es sigle XX, no d’es XIII.
Gracis per sa seva atenció.

 http://grupodacciobalear.com/aclariment-a-un-catala-de-mallorca/

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.