Comunicat Fundació Jaume III de Mallorca

Comunicat Fundació Jaume III de Mallorca


Avui migdia, dia 10 d'octubre de 2013, s'ha constituït davant notari sa Fundació Jaume III de Mallorca, una fundació formada per enginyers, hotelers, professors, escriptors, missers i d'altres professionals liberals que s'han unit per dignificar i prestigiar ses modalitats insulars, principalment es mallorquí.
Sa Fundació Jaume III constata que, d'ençà de 1983, any en què s'aprova es primer estatut d'autonomia que reconeix es català com a llengua pròpia de Balears i rebaixa es mallorquí a dialecte (o subdialecte), es mallorquí no ha deixat de perdre prestigi davant es català estàndard: se'l segueix considerant un dialecte en es sentit més pejoratiu des terme, com a "patois", com a forma de xerrar familiar, domèstica, sense entitat per a s'activitat pública i oficial. Sa millor prova d'això és que avui en dia es néts corregeixen es seus padrins perquè no xerren es català estàndard que ets al∙lots aprenen a s'escola. Naturalment, sa nostra fundació neix amb s'objectiu d'aturar i, si és possible, capgirar aquesta situació.
Sa Fundació Jaume III té com a objectiu contribuir a crear un estat d'opinió favorable dins sa societat mallorquina que permeti anar incorporant ses particularitats lingüístiques des mallorquí a s'estàndard oficial que s'utilitza aquí a Balears, a s'escola, a ses administracions públiques, a sa universitat, en es mitjans de comunicació públics. Aquest estat d'opinió per dignificar es mallorquí tendria a mig i llarg plaç ses següents metes:
1.- Elaboració d'un model de mallorquí per a tota casta d'usos formals que doni preferència a ses formes insulars davant ses pròpies de Catalunya i que s'acabaria concretant en s'edició d'un llibre d'estil.
2.- Revisió i/o desplegament de s'Estatut d'Autonomia perquè se prestigïi es mallorquí de forma efectiva i no de forma retòrica, com fins ara. Això vol dir dignificar-lo a nivell oral i també a nivell escrit.
3.- Especial protecció des mallorquí a ses escoles, a ses administracions públiques i en es mitjans de comunicació públics, fomentant de ver i de forma decidida que ses modalidats insulars "seran objecte d'estudi i de protecció", tal com prescriu s'Estatut.
Es principals membres des patronat fundador:
President: Pep Zaforteza
Vicepresident: Joan Font Rosselló
Secretari: Andreu Rosselló
Tresorer: Gabriel Barceló
Durant ses pròximes setmanes, sa Fundació Jaume III farà una presentació pública a sa qual se convidarà sa societat civil i se convocaran es mitjans de comunicació.

Comentarios

  1. No creieu que la radicalidad catalanista a la qual us referiu sempre no és gens menys greu que la vostra radicalitat "españolista"?
    A tots els que formeu aquesta Fundació fins ara us tenia per persones intel·ligents i amb prous coneixements històrics i lingüístics a més de culturals sobre el Regne al mig del mar. És una vertadera llàstima que no poguem arribar a entendre que el que jo escric i parlo és un mallorquí en bon català.

    ResponderEliminar
  2. El problema , anónimo, el problema es que usted diga esto"jo escric i parlo és un mallorquí en bon català." usted/es estan usurpando mi lengua, historia e identidad. Cuando respeten serán respeteados.Además, me puede dar alguna prueba de que el Balear es un dialecto del catalán? Probación seria, histórica y argumentada..grassis

    ResponderEliminar
  3. "apostam per un model de llengua no rupturista, (...) un model que faci que també ses persones que avui en dia utilisen es català normatiu vagin decantant-se gradualment cap a formes més autòctones" (Carta de Convit - FJIII)

    Cap ruptura entre català i mallorquí. Res de "baléà" ni dois d'aquests.

    Firmat: Joan.

    ResponderEliminar
  4. Be Joan, la ruptura con el catalán formal y el catalanismo como usted comprenderá, si queremos preservar la lengua de las Baleares, deberá de acontecer, si o si, tenga en cuenta que 35 años de imposición, de anulación de estas la lengua Balear ha sido sistemática, tenemos el deber y el derecho de dejar a nustros hijos esta historia,lengua e identidad, y no necesitamos po ello, que nadie nos uniforme, adoctrine ni nos embauque en hostorias y lenguas inventadas, como hace el catalanismo. Por lo demás, en este blog hay muchísimas razones porque llamarlo Balear, le invito a que lo lea.Gracias por su comentario

    ResponderEliminar
  5. No debe de haber ruptura entre los catalanes y su lengua, no debe de romperse las buenas relaciones entre catalanes, lengua e historia, ya que merecen todo nuestro respeto y admiración, sobre todo al tener que soportar un nacionalismo tan radical. Que duda cabe que las tres lenguas, catalán, valenciano y Balear derivan de un mismo tronco, pero de ahí a que debamos seguir aguantando la imposición de una auniformidad hay un abismo. Es la diferencia entre ruptura con los catalanes yel catalán ,y el catalanismo ,ya bien sea el catalanismo de cataluña o el de aquí.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Se exige respeto y educación en los comentarios. Los que sean ofensivos, vejatorios y de mal gusto seran borrados.

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata