Amb en Jaume II neix sa Corona de Mallorca


Amb en Jaume II neix sa Corona de Mallorca

Mateu Cañellas |

MateuCanellasQuan en Jaume I mor, se manté s’independència mallorquina respecte de Catalunya. En es tron mallorquí hi puja es seu fill l’Infant Jaume i sa Casa d’Aragó s’escindeix en dos. Sa Corona de Mallorca queda conformada pes Regne de Mallorca —ses Illes Balears— i ets honors occitans de Montpeller, Llates, Omeladès, Carladès i es comtats nordpirenencs de Cotlliure, Rosselló, Cerdanya, Conflent, Capcir i Vallespir. El nou Rei de Mallorca jura es privilegis mallorquins dia 12 de setembre de 1276 (d’aquí sa data de celebració de sa Diada de Mallorca).
Per desgràcia d’en Jaume II, a sa no acceptació de sa separació territorial de sa Corona pes seu germà Pere d’Aragó, s’hi uneix es fet que Mallorca ès un important cap de creus (un gran centre d’intercanvi), per on passen ses rutes més importants de la Mediterrània que queda fora des control aragonès (sa d’Orient que arriba fins a la Mar del Nord passant per Gibraltar, Lisboa i Galícia, i sa que comença en es ports africans de Barbaria i arriba fins a París i Flandes). Tot això i una sèrie de circumstàncies adverses precipiten sa pèrdua des Regne insular per un període de tretze anys, fins al 1298.
Un pic recuperat es Regne, en Jaume II continua potenciant es comerç exterior, base de s’economia mallorquina, amb s’inici de s’establiment de consolats mallorquins a s’estranger, per diferenciar-se des catalans, i sa firma de tractats comercials amb Pisa, Gènova, Sicília i Castella. A més de modernitzar s’indústria tèxtil, en Jaume II realitza importants reformes estructurals des territori amb sa promulgació de ses Ordinacions del 1300. Amb sa seva aplicació se reordena Palma i se racionalisa s’espai agrari a sa Part Forana amb sa creació de noves viles i sa consolidació de nuclis ja existents. El Rei mallorquí també cerca es prestigi de sa Corona de Mallorca amb sa creació de sa moneda pròpia de Mallorca i sa construcció des Castell de Bellver.

 http://www.jaumetercer.com/index.php/historia/histories-han-contat/119-amb-en-jaume-ii-neix-sa-corona-de-mallorca

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata