Sa bandera de Mallorca no ès sa quadribarrada

Sa bandera de Mallorca no ès sa quadribarrada

Mateu Cañellas |
MateuCanellasEs nostros fonamentalistes catalans creuen tenir molt clar que sa bandera de Mallorca ès sa quadribarrada. Pero no ès així. Quan afirmen això cauen en dos errors de base: desconeixen es colors de sa Casa de Mallorca i confonen es colors del Rei amb sos des Regne.
Es colors de sa Casa de Mallorca no són es mateixos que es de sa Casa d’Aragó. Es colors de sa dinastia illenca són una brisura des pals aragonesos, ès a dir, que contenen un petit canvi per poder distingir-los dets aragonesos. Així ès com a sa mort del Rei En Jaume es seu fill Pere conserva es quatre pals aragonesos, mentre que En Jaume II de Mallorca suprimeix un pal per deixar es colors de sa Casa de Mallorca en tres pals de gules damunt fons groc (i que podem contemplar en es saló des tron des Castell de Bellver). Uns colors que posteriorment En Jaume III mallorquinisa encara més, travessant-los amb una franja blava. Aquests colors són es del Rei i no es des Regne.
Es colors des Regne de Mallorca són atorgats pels Reis. Uns colors que tenen s’origen, com ès natural, en ses quatre barres de sa Casa d’Aragó. El 1269 En Jaume I atorga a sa capital des Regne un escut compost per “una part sia lo senyal nostre en laltre par lo senyal del Castel nostre de la Almudayna de Malorques”. I el 1312 el Rei En Sanxo atorga sa bandera de Mallorca inspirant-se en s’escut de Palma, i que se composa de “nostru regale bastonum” (tres pals de gules damunt fons groc) i de “castri albi positi in livido” (castell blanc damunt fons blau).
Després de sa desaparició de sa Casa de Mallorca, es mallorquins reafirmen sa seva identitat respecte de Catalunya, hi ho fan emprant es colors de sa terra. En representació des Regne segueixen emprant s’escut i sa bandera atorgats pels Reis, i a més fan seus es pals amb banda blava d’en Jaume III. Així ès com dos-cents anys més tard, el 1558, a Anvers, en es funeral de l’Emperador Carles, desfilen es colors d’en Jaume III en representació des Regne de Mallorca i no sa bandera quadribarrada. Avui en dia aquests colors encara són vius, són s’escut des nostro Govern Balear.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata