Coses des Padrí: "Cada cosa a son temps, i a Nadal, neules"

Coses des Padrí: "Cada cosa a son temps, i a Nadal, neules"

Es Padrí |
neules-esglsiaResulta que m’han deixat un raconet en aquesta pàgina perquè escrigui com se feia un temps. Mirau quines coses! I jo que sempre m’havia pensat que es mallorquí, menorquí o eivissenc domés els podíem xerrar. Idò no, ara els podem escriure, diuen. I és que n’estic fart que es meus fills, i sobretot es néts, se passin tot lo dia corregint-me: que si vacances en lloc de vacacions; que si signar en lloc de firmar; cap de setmana en lloc de final de setmana; busques en lloc de cerques… i com aquestes un bon caramull. Pots pensar que les me facin dir!
Com que trob que ja està bé de fer-me creure que som jo es que va errat, cada setmana triaré una expressió de ses que se perden. No tendrà orde ni concert lo que surti, emperò si serveix perquè es nostro parlar s’usi un altre pic i sa jovenalla d’avui aprengui des padrins un bon enfilall de paraules, ja me donaré per ben satisfet.
Sa primera que he triat és sa que teniu a dalt de s’escrit i crec que tots sabem què vol dir, però per ventura no en coneixem sa procedència. Sa religió mos ha deixat moltíssim de vocabulari, com a totes ses llengües. Es famosos barquillos a ca nostra són ses neules, que se mengen per Nadal. També són, perquè s’hi assemblen, es retalls de paper redons, amb dibuixos de filigranes, que se pengen a l’Església quan preparam s’arribada del Bon Jesús.
neules-menjar Per cert, n’hi hauria d’haver tantes de penjades com setmanes queden perquè arribi Pasqua. ¿Per què se diuen neules totes dues? Idò perquè s’ornament de ses capelles té sa forma i color blanc de s’hòstia de farina des combregar; però si li afegim sucre, espícies i ho enrotllam o ho empleam per cobrir una coca d’ametles redoneta, mos surt un dolç típic d’aquesta època de l’any. Per això, com que domés se mengen en aquest temps, si un fet és inoportú contestam que cada cosa (s’ha de fer) a son temps, i a Nadal (s’han de menjar), neules. Així que… ja ho sabeu, si passau aquestes festes en família: a fer-ne i a menjar-ne toca.


 http://www.jaumetercer.com/index.php/filologia/coses-des-padri/111-coses-des-padri-cada-cosa-a-son-temps-ia-nadal-neules

Comentarios

Entradas populares de este blog

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán