dBalears....un panfleto catalanista

Sa Catalanada des dBalears.cat: sa morfologia verbal, una assignatura pendent

Fundació Jaume III |
dcatFUNDACIÓ JAUME III.
Una de ses poques concessions que va fer normativa de s’Institut d’Estudis Catalans a sa manera de xerrar de Mallorca va esser sa morfologia verbal autòctona. Sa morfologia mallorquina és estàndar a Mallorca. Com ho és sa menorquina o s’eivissenca a Menorca i Eivissa, respectivament. D’això se’n diu «polimorfisme» −moltes formes− i és per aquí on hauríem de transitar si aspiram a un «model d’estàndar autònoms». N’hi ha que han vist en aquest «polimorfisme» verbal una amenaça covada contra s’unitarisme centralista ja que, de dur-lo fins a ses darreres conseqüències, mos podria menar directament cap a tres estàndars distints, un per Catalunya, un altre per València i un altre per Balears.
En general, sa morfologia verbal de Balears se sol respectar. Però no sempre, com vàrem demostrar a s’estudi que férem sobre s’adaptació des llibres de text a ses modalitats balears. O com hem demostrat reiteradament en aquest espai. Un nou exemple el tenim en aquesta imatge des dbalears.cat, un digital que mai ha amagat es seu catalanisme a ultrança. Observin ses següents formes verbals que apareixen en aquesta enquesta que treia fa poc:
a) “tingut” (participi de “tenir”) en lloc de “tengut”.
b) “complert” (participi de “complir”) en lloc de  “complit”, almanco a Mallorca i Eivissa. 
c) “caldre” en lloc de “fer falta” o “esser necessari”.
¿Tant els costaria posar “han complit” en lloc de “han complert”; “no ha tengut” en lloc de “no ha tingut”; o “feia falta” en lloc de “calia”? Sa morfologia verbal, una assignatura pendent. Encara.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata