Los estudiantes de Baleares que defienden la libertad ya cuentan con su asociación: ELB

Los estudiantes de Baleares que defienden la libertad ya cuentan con su asociación: ELB

el .
Laura Venzal, presidenta de "Estudiantes Libres de Baleares" (ELB): “"S'Associació d'Estudiants Lliures de Balears (ELB) ès una associació estudiantil que aposta per una societat i educació bilingüe balear-castellà basada en es respecte i s'estima cap a ses dues llengos i es seus parlants."

TEXTO INTEGRO DE LA PRESENTACIÓN DE LA ASOCIACIÓN ELB EN RUEDA DE PRENSA:


Laura Venzal (presidenta) presenta la asociación:

Bones tardes a tots i gràcies per assistir a sa presentació d’aquesta associació d’estudiants: “Estudiants Lliures de Balears” (ELB), nascuda el 21 de febrer, fa pràcticament dos mesos. Ha sorgit per per donar veu a tots ets estudiants que estan farts de que s’empleï s’educació com a eina política, de que no se pugui estudiar en una de ses dues llengos oficials i de que s’altra llengo, en sa que hi són casi es 100% de ses assignatures, no siga exactament sa nostra.




Abans de començar amb sa presentació, agrair an es Círculo Balear posar a sa nostra disposició sa seva seu així com donar-li ses gràcies pes seu treball a favor des drets i llibertats des ciutadans a Balears. També dedicar unes paraules especials al RCD Mallorca per atendre sa nostra proposta i fer-la palpable. Li agraïm de tot cor que mos recordi que som mallorquins i que xerram mallorquí. I per acabar amb sos agraïments, felicitar a sa revista TOC·TOC i altres entitats com Jo Som Salat, que tant fan per sa nostra llengo o modalitats.

I ja per començar mos presentarem: Andrea Molla, secretària i estudiant a s’IES Berenguer, Pau Mercadal, tresorer i de s’IES Marratxí i Laura Venzal, presidenta i de s’IES Marratxí. Tots cursam 1r de batxillerat.

Per presentar ELB, llegiré es primer paràgraf des “qui som” de sa nostra web www.asociacionelb.org on podeu trobar tota s’informació sobre noltros. “ S'Associació d'Estudiants Lliures de Balears (ELB) ès una associació estudiantil que aposta per una societat i educació bilingüe balear-castellà basada en es respecte i s'estima cap a ses dues llengos i es seus parlants. Creim que a una societat bilingüe com ès Balears ses dues llengos poden i han de conviure en s'unió i no en es confrontament.” Seguiré amb so primer punt des nostros objectius. Diu així: “Des d'ELB mos comprometem a vetlar i treballar per: Una educació apolítica i sense adoctrinament, on siguin primordials es respecte i sa diversitat de pensament, cultura, procedència, religió... acollint tal varietat com a aspecte enriquidor de sa societat.” En definitiva, una educació per a tots.

Todo esto puede parecer evidente en el pensamiento de cualquier persona, pero justamente hemos creado ELB porque eso no es así. ELB surge de un malestar general en los institutos derivado de prácticas ilegales, como es la politización de los centros o la negación a estudiar en español en España, llevadas a cabo y permitidas por un amplio abanico de autoridades en educación: desde directivas y docentes (evidentemente algunos, no todos) hasta el que es y los que han sido consellers de educación y presidentes del Govern. Nos decidimos hace un tiempo a crear esta asociación porque no somos libres, se nos priva de nuestros derechos, y nadie le pone solución. Ninguna autoridad competente se ha movido un ápice ni por nosotros ni por la ley.

Háganse una idea ustedes mismos escuchando a mi compañera, Andrea.


Andrea (secretaria) expone el motivo de la creación de ELB:



Començaré per un acte que se va dur a terme fa dos anys a s'IES Marratxí. A una hora lectiva, quan tots estàvem fent classe, mos obligàren a sortir de ses aules, baixar an es pati i escoltar un manifest polític. Eren ses pre-eleccions i es manifest, juntament amb pancartes, anàven en contra de Bauzà, per aquell temps candidat a sa presidència des Govern pes Partit Popular. No només aixó, també hi havia penjada sa bandera independentista! Na Laura, jo i altres companys mos negàrem a ser presents a aquella manifestació, ja que era política, i quan intentàrem quedar an es passadissos o anar a sa biblioteca, es professors mos tancaren es pas i mos obligaren a ser presents.



Amb aquest acte se vulnerà es nostro dret a pensar lliurement , sa nostra llibertat com a persones a decidir si assistir a un acte o no, s'atacà a aquelles persones que lícitament pensaven diferent, se creà un clima de confrontació i discriminació ideológica a un centre educatiu, s'utilitzaren a menors sense es consentiment ni per part des pares ni des propis alumnes i s'adoctrinà a menors, en un centre educatiu públic, contra una ideologia política amb sa finalitat d'assegurar-se vots independentistes an es futur.



Aquest només ès un cas de tots es que han passat. Podríem destacar es vídeos que s'han fet amb sa cançó modificada d'en Tomeu Penya o, encara més personalmet, ets insults per part d'un profesor enmig de classe, concretament “petita fatxeta”, per dur un llacet amb sa bandera espanyola i sa de Balears. Quan vaig anar a xerrar amb ell, senzillament me va dir: “no hi ha res que xerrar; intentaré que això no afecti a sa nota”. I a moltes persones els ha afectat. Coneixem casos de disminució de nota per exposar un treball en castellà quan s’assignatura no era de català.



A un centre educatiu públic no ès acceptable de cap de ses maneres que sa directiva deixi penjar cartells a favor de: manifestacions polítiques, que sa llengo espanyola no pugui ser llengo vehicular, independència,  que es català se perdrà si s'ensenyament no ès 100% en català, etc. Que això influeix fortament en es pensament i ideals dets alumnes, ès innegable.



Així, deixen bastant clar que no mos volen tractar com a estudiants, sinó com a futurs vots. Des de ELB mos negam a esser utilitzats.






Andrea Molla y Laura Venzal 



Laura Venzal (presidenta) cierra la presentación:

Por lo tanto, nuestros objetivos son dos: conseguir una educación apolítica y bilingüe. Para lo primero, denunciaremos todo acto de politización que nos hagan llegar y le daremos difusión. Para lo segundo, instaremos a nuestros políticos a garantizar la educación bilingüe. Sabemos que hay miedo entre los estudiantes a decir lo que piensan y a denunciar. Por eso hemos creado ELB, para reunir a todo aquél que piensa como nosotros y actuar conjuntamente y con decisión.

Animamos a todo aquél con estos ideales que se una a nosotros, que luche por lo que cree justo más o menos activamente, pero que luche.  Somos estudiantes que hemos creado esta asociación evidentemente sin ánimo de lucro y no para nosotros, sino para que todos tengamos a dónde acudir y desde dónde actuar para cambiar esta situación.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.