Vox, partidari també de modificar s’Estatut d’Autonomia per canviar es nom de sa llengua

nota del administrador del blog:

Cuando los partidos con representación mayoritaria entenderán que los Baleares no queremos ser vasallos del nacionalismo catalanista? 

Sra. Armengol, porque deja de apoyar lo que desean tantos y tantos Baleares? quizás su partido recibiría más votos.

 

 

Vox, partidari també de modificar s’Estatut d’Autonomia per canviar es nom de sa llengua

Fundació Jaume III |
Vox 2Es partit considera que existeix una llengua balear independent de sa catalana – Creu que darrere sa denominació de “català” hi ha només motius polítics, concretament, sa “catalanisació” de ses Balears
Sa presidenta de Vox a Balears i candidata per aquest partit a sa batlia de Palma, Aina Maria Vidal, va assegurar ahir vespre a sa seu de sa Fundació Jaume III davant una trentena de persones que seria partidària de modificar s’Estatut d’Autonomia per canviar es nom de sa llengua. Entre ses distintes opcions que li varen donar a triar, Vidal trià sa de “llengua balear”, això sí, respectant ses particularitats de cada illa. Vidal encara anà més enfora: defensà s’autonomia de sa llengua balear respecte de sa llengua catalana. "─Són dues llengües independents”, insistí. Ademés, assegurà que s’havia d’eliminar de s’Estatut d’Autonomia sa frase “la institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana serà la Universitat de les Illes Balears”, present a s’article 35, ja que, segons sa presidenta de Vox, es Departament de Filologia Catalana “està absolutament politisat ja que empra sa llengua com una eina de propagació d’idees independentistes”. Vidal seria favorable que es Govern Balear creàs es seu propi organisme consultiu de caràcter normatiu, que podria recaure en s’Institut d’Estudis Baleàrics per exemple, i així deixar de dependre, lingüísticament, de Catalunya i de sa UIB.
Vistes ses dificultats de canviar s’Estatut i com a alternativa, Vidal se mostrà partidària de fer costat a una Iniciativa Legislativa Popular que desplegàs s’article 35, a fi d’exigir que es poders públics usassin un model de llengua que tengués com a referent sa comunitat lingüística balear, priorisant ses formes genuïnes de ses Balears davant ses de Catalunya.
Vidal afirmà que sa llengua balear era una llengua diferent de sa llengua catalana i que darrere sa denominació de “català” hi havia “una campanya política per colonisar-mos”. “─Mos volen catalanisar, i convertir-mos en allò que no som ni hem estat mai”, recalcà sa candidata de Vox a sa batlia de Palma.
Vidal considerà que es model de llengua de sa Fundació Jaume III, un model que s’ha concretat en es seu Llibre d’estil, Un model lingüístic per ses Illes Balears, “ha fet curt”, però que, tal com estan ses coses, referint-se a sa normativa tant estatutària com lingüística, “no se pot anar més enfora”. En resposta a si està d’acord a formalisar s’ús de s’article baleàric com fa sa Fundació o si això és anar un poc massa enfora, Vidal contestà que no tenia sentit xerrar de modalitats insulars sense s’article salat i que “era inacceptable que se despreciï com xerra sa majoria des ciutadans de Balears. Es salat forma part des nostro xerrar, és patrimoni nostro. I sa realitat lingüística de mallorquins, menorquins i eivissencs és innegable”. S’acte va concloure amb un torn de preguntes dets assistents.
Després d’UPyD, que ho va fer la setmana passada, VOX ha estat sa segona força política a banyar-se públicament en sa defensa de ses modalitats insulars davant es patrons, donants i simpatisants de sa Fundació Jaume III. Això és, precisament, lo que ha demanat sa nostra fundació a sa carta que ha enviat a totes ses forces polítiques que se presenten a ses pròximes eleccions amb possibilitats d’obtenir representació institucional.

 http://www.jaumetercer.com/index.php/premsas/comunicats-de-premsa/484-vox-partidari-tambe-de-modificar-s-estatut-d-autonomia-per-canviar-es-nom-de-sa-llengua

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.