Armengol posa Balears an es servici des separatisme pancatalanista

Fundació Jaume III |
FUNDACIÓ JAUME III.
Balears no ha de fer de criada de Catalunya davant el món i anar des bracet de qui vol rompre s’actual marc legal i se vol separar d’Espanya  – Armengol ha de deixar de fer sa garangola a Catalunya quan s’esbós de Constitució catalana preveu donar s’hipotètica nacionalitat catalana a ciutadans balears
Sa Fundació Jaume III i Foment Cultural volen denunciar que, amb so reingrés de Balears a s’Institut Ramon Llull, Francina Armengol torna a situar ses nostres illes dins un domini pancatalà, precisament quan s’actual president de sa Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat que s’únic projecte polític que té ara mateix és sa separació d’Espanya i, en conseqüència, sa ruptura des marc constitucional i estatutari que legitima i des qual emana s’autonomia balear.
Volem recordar que s’Institut Ramon Llull és considerat per part de sa Generalitat com una “estructura d’estat” i una eficaç eina de diplomàcia cultural a s’exterior que persegueix fins polítics, com és s’independència de Catalunya.
Volem recordar a Armengol que sa Generalitat catalana vol superar s’actual marc constitucional en base a una ideologia nacionalista que mai ha renunciat a incorporar ses Balears dins s’entelèquia d’una Gran Catalunya o des Països Catalans. Es ciment de s’unió és, naturalment, sa llengua. Mostra d’això és que a s’esbós de Constitució catalana que se presentà fa una setmana se planteja oferir sa nacionalitat catalana d’un eventual Estat Català an aquells balears –i valencians– que la vulguin. ¿Per què no l’ofereixen an es ciutadans de Salamanca i sí en canvi a balears i valencians?
Volem recordar que es projectes de construcció nacional moderns com es d’una Catalunya independent se basen fonamentalment en sa llengua com a element central, d’acord amb sa divisa “una llengua, un poble, una nació, un estat”. No són gens innocents, en conseqüència, ses aliances culturals i de promoció a s’exterior basades en sa llengua. 
Ses declaracions que ha fetes avui Armengol són irresponsables, inoportunes i d’una perillosíssima complicitat amb el Procés perquè donen s’imatge a Espanya i a la resta del món que es balears en conjunt estaríem d’acord amb sa via rupturista i separatista de Puigdemont i que no mos importaria sumar-mos a ses seves brusques pes fet de compartir sa mateixa llengua. No veure això i pensar, ara mateix, que una cosa és sa llengua i s’altra sa política, és no veure-hi dos dits enfora.
_____________
Publicat a Diario Balear, 20/5/2016.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata