S’oblidada denominació triplement mil·lenària de Balears (1)


Mateu Cañellas |
MateuCanellasEs nostros catalanistes no se cansen de deixar a un costat es triplement mil·lenari nom de Balears per abraçar un nom foraster com Catalunya, demostrant un total despreci de sa nostra història i cultura. Es nom de Balears se remunta an es primer mil·lenni a.C., quan es cartaginesos i es grecs batien ses dues illes majors, Mallorca i Menorca, com a Balears, es primers, i Gimnèsies, es segons, unes denominacions que fan referència an ets habitants de ses dues illes, es foners. Unes illes que a s’Època Antiga són conegudes com Kromiusa (Mallorca), Melusa (Menorca), Pitiüsa (Eivissa) i Ofiüsa (Formentera).
Durant s’expansió marítima de Cartago es cartaginesos s’estableixen a Pitiüsa, on funden Ebusus el 654 a.C. i també arriben fins a ses costes de Mallorca i Menorca, on són rebuts a pedrades pes "ba' lé yaroh", que significa “mestres en llançament”, ès a dir, es foners, d’aquí es nom de Balears. Pes seu costat, es grecs batien Mallorca i Menorca com a Gimnèsies, també per mor dets habitants de ses illes, es foners. En es seu cas els denominen gimnetas, que vol dir ‘nu’, en al·lusió a s’escàs equip militar que duen. Més tard, es romans unifiquen sa denominació de tot s’arxipèlag amb sa creació de sa província Balearica. Així i tot, ses diverses denominacions de ses illes se segueixen emprant, separant Eivissa de Mallorca i Menorca. Abans de l’any 636 n’Isidor de Sevilla escriu: “Ebosus insula Hispaniae (...) Baleares insulae Hispaniae (...) et Gymnasides maior et minor, unde et eas vulgus Maioricam et Minoricam”.
25 fonersEn es segle XI tenim documentat novament es nom de Balears. En es “Liber Maiolichinus de gestis pisanorum illustribus” d’en Llorenç de Verona, que relata sa creuada pisana de 1114-1115 contra es sarraïns mallorquins, se citen en diferents formes: Balea (Mallorca), Balea Minor (Menorca) i Balearis. En es “De Gestis Regum Anglorum” (1124) d’en William de Malmesbury, on s’exhorta a favor de sa creuada contra es sarraïns, s’inclouen com a terres antigament cristianes i ara subjugades an ets sarraïns Hispània i Balears: “Hispania et Balearibus insulis subjugatis”.
En es preparatius de sa conquista de Mallorca es participants ¿¿¿¿catalans????, occitans i aragonesos denominen tot s’arxipèlag Balears. Es darrer dia de l’any 1228 en Jaume I concedeix an el bisbe de Barcelona sa jurisdicció damunt ses esglésies de s’arxipèlag: “Insulis Maioricarum scilicet Minoricarum atque Evice et in omnibus aliis Balearibus insulis”. El 28 d’agost de 1229 es monarca ratifica una promesa anterior de recompensar es qui l’ajudin a s’empresa: “ad insulas Maioricas, Minoricas, Eviçam, et alias insulas que vocantur generaliter Baleares”.



 http://www.jaumetercer.com/index.php/historia/histories-han-contat/338-s-oblidada-denominacio-triplement-mil-lenaria-de-balears-1

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.