SA CULTURA D’ES POBBLE BALÉÀ.

Vestit-de-pages_2
Repassand sa nostra històri y en lo que se referêx a sa vestimenta, es curios veura com sa séva prosedènci es aràbica y totalment distinta a sa catalana. Per una banda sas dònas emb so rebosillo que cubrêx es cap, generalment de punt de ganxet, emb una llarga truñélla que solía sê natural. Es “gipó” o giqueta que se fitsa dins sa falda, de tres cuars de màniga y emb botonaduras d’ò a s’antebràs cuand se vestêx de festa; sa vestimenta per es trajje típic comú empleya un devantal de tela de llengo mallorquina y sa falda es ample y va fins a n’es pèus.

   pagesa mallorquina Per s’altra, ets hòmos emb sos calsons llargs a lo ample o “bombachos”, aquí anomenads en bufas (de procedènci libanesa-turca), s’espardeña totalment cubèrta y es “gipó” o giqueta curta emb so mocadó a n’es cap, fitso emb un nuu a sa part de derréra, en cuand a mallorquins y menorquins. Sa d’ets ibissêncs son una evolusió de sa d’es fenicis cartaginesos (púnics); sas dònas, ademés de du sa matéxa truñélla que sas mallorquinas y menorquinas, s’adorna emb mols de collàs, sa majoría emb forma de dobble cucurucho; y ets hòmos poc més o manco com ets argelins (descendens dirèttes d’es púnics), però emb so gorro pròpi d’Ibissa. Parescud a n’es gorro frigi, qu’ês es que dúan es marsellesos y catalans, d’es qu’ets originals antigs no duyan cap rivêt de cap classe ni coló a Cataluña.

payes-erwinhubert
Encanvi es trajje típic mallorquí per sas feynas d’es camp es més comú, no s’empleyan alhàjas, se tapa sa falda y ets hombros emb un gran mocadó de bolíc, y se colòcan un mocadó fitso a n’es capell, qui les protegêx d’es sol. Es capell sòl sê de palma o palmito, planta palmiféra autòttona de sas Islas Baléàs.

payes_asno



payesa

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.