Sa Fundació Jaume III recorda a sa direcció d’IB3 que sa UIB només té una funció consultiva i que hi ha un acord des Parlament per canviar es model lingüístic dets informatius


Fundació Jaume III |
IMATGE POSTS OKConsideram intolerable es veto de sa UIB a facilitar filòlegs sense feina perquè s’incorporin com a becaris a s’assessoria lingüística d’IB3, una assessoria que es mateixos periodistes demanen de fa mesos ençà
Arran de ses informacions aparegudes ahir a El Mundo-El Día de Baleares en relació amb sa negativa de sa UIB a valorar tan sols una proposta de mínims de sa direcció d’IB3 per potenciar ses modalitats insulars dins es nou model de llengua dets informatius d’IB3, sa nostra fundació vol fer unes quantes valoracions.
En primer lloc, volem recordar a sa direcció d’IB3 que sa UIB només té una funció consultiva en matèria de fixació normativa de sa llengua catalana i que, una vegada emès es seu dictamen, en aquest cas negatiu, sa radiotelevisió pública no té cap altra obligació cap a sa nostra universitat.
En segon lloc, volem recordar a sa direcció d’IB3 que hi ha un manament parlamentari del passat 22 d’abril que obri ses portes perquè es nou model lingüístic contempli ses modalitats insulars, fins ara arraconades i marginades. I que sa manera d’interpretar aquest nou model depèn únicament i exclusivament d’IB3, que és, en darrera instància, qui té sa funció executiva en aquest tema.
I en tercer lloc, consideram intolerable es xantatge que fa sa UIB a IB3, negant-li una sèrie de becaris que contribuirien a posar en marxa una assessoria lingüística que es mateixos periodistes fa mesos que estan demanant, i tot perquè sa UIB no beneeix sa proposta de mínims –temps,  deports i directes en salat i en balear, i tot lo altre, en estàndar com fins ara– que li ha presentat sa direcció d’IB3 per mirar d’arribar a qualque acord. Entenem que sa UIB se torna a extralimitar en ses seves funcions, purament consultives, intentant suplantar, per sa via des fets consumats, es Parlament i IB3 en decisions que no li corresponen.
Un pic més se demostra que totes ses decisions que ha pres sa UIB en relació amb ses nostres modalitats han anat en una mateixa direcció: uniformisar sa llengua i unificar-la, laminant tant com ha estat possible ses nostres singularitats territorials, fins a s’extrem d’anar més enllà de lo que s’Institut d’Estudis Catalans exigeix. Se pot dir, sense exagerar gens ni mica, que són més catalanisadors que es mateixos catalans.
Més informació a El Mundo-El Día de Baleares, 14-5-2014

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.