Sa Fundació Jaume III presenta un informe que demostra que sa UIB sempre ha pres partit contra ses modalitats insulars


Fundació Jaume III |
IMATGE POSTS OK"Sa UIB, contra ses modalitats insulars" (informe)
Per llegir-lo en versió WordPer llegir-lo en versió Pdf
S’informe “Sa UIB, contra ses modalitats insulars”, elaborat per sa Fundació Jaume III, fa un repàs històric de ses decisions que sa UIB, a través des seu Servei Lingüístic, es seu Gabinet d’Onomàstica o es seu Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, ha pres contra ses singularitats lingüístiques més significatives de ses nostres modalitats insulars, reconegudes, en teoria, pes nostro Estatut d’Autonomia.
Totes ses decisions que ha pres sa UIB en relació amb ses nostres modalitats —de les quals aquí només en presentam sis de ses més significatives— han anat en una mateixa direcció: uniformisar sa llengua i unificar-la, laminant tant com ha estat possible ses nostres singularitats territorials, fins a s’extrem d’anar més enllà de lo que s’Institut d’Estudis Catalans exigia i de lo que se feia a Catalunya. Se pot dir, sense exagerar gens ni mica, que han estat més catalanistes i catalanisadors que es mateixos catalans.
Per sa Fundació Jaume III, resulta impressionant veure sa classe de raonaments que aquests filòlegs han fet servir per marginar sistemàticament tant s’article salat com ses variants dialectals, recloses a s’àmbit de lo estrictament col·loquial. I això ho han fet sense cap lògica i incomplint obertament s’esperit tant de s’article 14 de sa Llei de Normalisació Lingüística com de s’article 35 de s’Estatut d’Autonomia. Això sí, totes aquestes decisions s’han pres apel·lant a “criteris científics” i “lingüístics” i en nom de sa “ciència”, maldament siguin de caire polític o responguin, en tot cas, a una perspectiva ultraestandarisadora de sa llengua catalana. O sigui, apel·lant a una suposada “ciència” per fer política.

 http://www.jaumetercer.com/index.php/premsas/comunicats-de-premsa/239-sa-fundacio-jaume-iii-presenta-un-informe-que-demostra-que-sa-uib-sempre-ha-pres-partit-contra-ses-modalitats-insulars

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.