Veure bubotes pertot

 No entiendo muy bien el miedo a decir abiertamente que la unidad de la lengua catalana es un invento que solo crea disensión, enfrentamientos y debates que no llevan a ningún lugar. Alguien me puede aportar evidencias ,serias, que prueben esa unidad de la que tanto nos hablan? No es hacerles el juego? porqué tanto guante blanco, si lo que realmente lo que desea el pueblo Balear, es la conservación y promoción de "lo Nostro"?


Necesitamos realmente de la uniformidad que nos imponen desde el IEC y por ende, porque no dudemos que la UIB es una prolongación de este ente!!!No tenems el IEB? por lo tanto, si este ente debe ser quien rija las reglas gramaticales y ortográficas de nuestro legado histórico y lingüístico, porqué tenemos miedo a decir abiertamente, NO QUEREMOS ESTA FALSA UNIDAD!!!!

 

 

Veure bubotes pertot

Recull de premsa |
LesModalitatsInsularsJoan Font Rosselló. En un article titulat "Del recel a la sorpresa", es professor Josep A. Grimalt al·ludia a unes qüestions que, com a mallorquins i defensors des mallorquí i, en general, de ses modalitats insulars, mos afecten de ple. És per això que hem cregut necessari fer una sèrie d´acotacions an es seu escrit.
En primer lloc, i amb relació an es llibre Les modalitats insulars. Recull de formes lingüístiques normatives de les Illes Balears (Institut d´Estudis Baleàrics, 2013), Grimalt deia en es seu article que havia passat "del recel a la sorpresa" perquè aquesta obra no s'allunyava gens de sa normativa de s'Institut d´Estudis Catalans. No en dubtam, encara que només sigui perquè en determinats àmbits que ell coneix molt bé se va donar a entendre, des des primer moment i sense cap prova, que es llibre era un reflex de ses tendències "secessionistes" des Govern Bauzà. Una falsedat que va fer, per cert, que s'autora real de s'obra no volgués que hi sortís es seu nom –per això es llibre no va firmat– i que una col·laboradora que sí apareixia en es crèdits demanàs perdó públicament minuts després que es llibre fos presentat a sa premsa. Aquesta reacció demostra un pic més sa por que tenen sa majoria de tècnics lingüístics de desviar-se de sa doctrina oficial catalanista que defensen sa UIB, es seu Departament de Filologia Catalana i, com a membre d´aquest departament, hem de suposar que també es mateix professor Grimalt.
En segon lloc, Grimalt cita sense citar –s´article està ple de sobreentesos– ses diferents entitats mallorquinistes que han sortit darrerament en defensa des mallorquí, menorquí i eivissenc. És a dir, sa Fundació Jaume III i Foment Cultural Illes Balears. Respecte an aquestes entitats, Grimalt no diu tota sa veritat en dues qüestions clau. Per una banda, les qualifica de moviments "secessionistes", o sigui, de moviments que volen rompre s'unitat de sa llengua catalana. Això no és ver. Ni una entitat ni s'altra estan interessades a rompre res. Ara bé, no per això han d'identificar "unitat" i "uniformitat" o acceptar s'imposició de s'actual estàndar català, amb el qual no se senten identificats i en el qual no se senten reconeguts. ¿Tant mal d'entendre li resulta això a un professor que ha firmat estudis sobre es xerrar de Mallorca? Una altra cosa és que a Grimalt i companyia els convingui escampar mentides. Com ho és deixar caure que es "gonellistes" són "secessionistes", quan sap perfectament que a sa famosa polèmica d'en Pep Gonella lo que se debatia no era s'unitat de sa llengua, sinó si es model de llengua culta, acadèmica i oficial havia d'esser per força un estàndar amb base barcelonina i que, en conseqüència, deixava fora –si no per sa via normativa, sí, com hem vist, per sa via des fets consumats– moltíssimes característiques des parlar de Mallorca, Menorca i Eivissa.
Això per una banda. Per s´altra –ell mateix ho atribueix a ses "males llengües"–, Grimalt repeteix fins a tres vegades que aquests moviments –o sigui, sa Fundació Jaume III i Foment Cultural– serien "afavorits, davall mà, pels qui ens governen". Aquesta acusació, almanco amb relació a sa Jaume III, és falsa. De moment, no sabem en què mos ha afavorit es Govern des PP, sa veritat, més enllà de bones paraules o qualque copet a s´esquena. I, ja de passada, li recordarrem an es professor Grimalt que, contràriament a ses entitats catalanistes com s´OCB que, com a mínim, tenen caràcter "semipúblic", sa Fundació Jaume III se finança únicament amb fons privats. No hem rebut, no ja cap dobler públic, ni damunt ni davall mà, sinó molt poques facilitats, molt poquetes.
I, ja per acabar, una reflexió. Atribuir es naixement d´aquestes entitats a sa maldat inherent des Partit Popular és no voler reconèixer que, amb s´estandarisació a ultrança, han anat massa enfora. Que s´han equivocat. Seguir tractant ets adversaris com a ignorants perquè no entenen que "cada mot o expressió troba el seu lloc en el resgistre corresponent", o perquè no se sotmeten an es principi d'autoritat de sa UIB, és no voler entendre que, aquí i ara, lo que realment noltros mos demanam és per què hem de considerar s'article salat "informal" –i per tant, restringit a àmbits col·loquials i vulgars– i es lalat o literari "formal". Sobretot tenint en compte que sa tradició oral de Mallorca, durant segles i segles, ja els ha formalisat per se, destinant es lalat a ses dignitats i coses úniques ("el Rei", "l'any 2014", "el Ram", "la Puresa", etc.) o a determinades dites, frases fetes i locucions ("a la fresca", "a les totes", etc.) marcades també per sa seva unicitat, i es salat a la resta de casos. ¿A què ve, idò, senyor Grimalt, aquesta sobreformalisació de s´estàndar, o sigui, aquesta nova formalisació de lo ja formalisat? Per afegitó, ¿qui decideix i quins criteris s'empren per decidir què és formal i què informal? Aquí està es re, senyor Grimalt, aquí està es re. I això no s´arregla ni amb teories de registres ni amb apel·lacions a ses autoritats filològiques que, com veim, lluny d'entonar es mea culpa pets excessos i abusos comesos en nom d´una "unitat" que nigú qüestiona, només vetlen per salvar es seu statu quo.
* Vicepresident i portaveu de sa Fundació Jaume III
Publicat en es Diario de Mallorca, el 15-4-2014



 http://www.jaumetercer.com/index.php/31-premsa/articles/216-veure-bubotes-pertot

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.