Conquista de Menorca, ni cultura ni repoblació catalana. Pobre Sant Antoni!

Conquista de Menorca, ni cultura ni repoblació catalana. Pobre Sant Antoni!

Joan Pons |
JoanPonsCom ja és costum per Sant Antoni, arriba un nou espectacle des PSM, ara MÉS per Menorca. Lo de més per Menorca ho suposam, o tal vegada fa referència a més pancatalanisme per Menorca, qui sap. Bé, sa qüestió és que enguany acusen es CIMe de voler deslluir La Diada o La Diada del poble de Menorca, que, segons ells, “commemora sa incorporació de Menorca a sa cultura catalana”. Almanco comencen a dir ses coses de cara, no amaguen es seus sentiments catalanòfils. Però la cosa segueix: critiquen que enguany no hi hagi cartell de Sant Antoni —una crítica ben raonable i la qual compartesc— i consideren que sa intenció és deslluir sa festivitat de Sant Antoni per fer-li perdre força as costat des dia de ses Illes Balears, una celebració més recent i que sa gent no sent tan pròxima com Sant Antoni. Mirin, amb lo darrer els hi don sa raó, evidentment es nostro dia és es de Sant Antoni. Ara; ¿incorporació de Menorca a sa cultura catalana?
Els hi farem provar un poc de sa seua medecina. MÉS critica que se doni més importància an es dia de ses Illes Balears perquè sa gent no el sent tan pròxim com Sant Antoni. Sí, i açò d’incorporació de Menorca a sa cultura catalana, ¿de ver es pensen que es menorquins mos ho sentim com a “pròxim”, aixi com “La Diada” que se van inventar per suplantar es nostro Dia de Sant Antoni? ¿De ver es creuen que no és un invent “recent” aquesta suposada catalanitat que mos volen instaurar a sa nostra illa i a ses germanes? Catalanitat que, per altra banda, si tan catalans fóssim d'ensians el 1287 amb sa conquista aragonesa de Menorca —per ells, catalana— mos l'hauríem de sentir sa majoria de menorquins i no tendrien cap necessitat de voler-mos-la fer engolir ara de per tots es cantons. ¿Que som catalans des del 1287, i sa nostra cultura és sa catalana? Idò, ¿per què no mos demostren es de MÉS documents d’aquella època que parlin de conquista catalana o introducció de Menorca a sa cultura catalana? ¿Per què a sa Crònica Menorquina no es parla de cap conquista, de cap llengua i de cap cultura catalana? Idò, perquè sa historia es basa en processos i evolucions, i es 17 de gener a Menorca mos recorda un dia important per sa nostra illa, però desgraciadament per ells, ni va esser l’any 0 —ja que un bon sector de sa població sarraïna autòctona quedà per fer feina en el camp, d’aquí es tecnicismes i topònims aràbics típics de Menorca— ni va esser una conquista catalana per un suposat regne català, ni hi va haver una repoblació catalana, ja que sa població menorquina no va desaparèixer. Com mos diu una reputada historiadora com Maria Lluïsa Serra, es nombre de colons que s’instal·laren a s’illa procedents de tota sa Corona d’Aragó —no només de sa part que els interessa a vostès, Catalunya, ja que açò és tergiversar sa història— va esser molt inferior an es nombre de sa població sarraïna que hi va quedar i que, en tot cas, va esser reabsorbida en aquesta. ¿S’atrevirà el senyor Nel Martí a dir que Maria Lluïsa Serra, reconeguda historiadora menorquina, és “una eina al servei del PP més espanyolista i anticatalà” i que “no l’interessen les seves falsedats paracientífiques”, com m'ha dit a mi a traves de ses xerxes socials?
Alfons IIIQuant a sa conquista de Menorca des 17 de gener del 1287, va esser una conquista territorialment aragonesa i ideològicament cristiana. És evident que van venir nous pobladors des comtats catalans, pobre des qui vulgui entrar en negacionismes absurds i típics de fanàtics! Ara, es nouvinguts no eren només catalans —si be ho podien esser en sa seua majoria, difícilment ho sabrem per falta de documentació—, sinó també de tots es territoris que comprenia sa Corona d'Aragó, i a més de sa població autòctona que quedava, també vingueren occitans. Aquest fet és palpable encara a dia d'avui en sa nostra llengua menorquina, tal com ho explica Francesc de Borja Moll en sa pèrdua de sa [s] intervocàlica a certs mots com acuar, camia, roada, roegar i en s’ús des sufix diminutiu -eu (homeneu, peleu, cavalleu, cadireua, estoneua). A més, mos recorda s’historiador Mateu Cañellas, també forma part de s'herència occitana, sobretot de Llenguadoc i Provenca, juntament amb es catalans de l’Empordà, una de ses característiques més importants i rellevants de sa llengua baleàrica, s'article salat o baleàric. Recordem també Sa Desgràcia de 1558, on sa població de Menorca es va veure reduïda as 50%, i es nous pobladors a partir d’aquells anys de misèria van venir sobretot de Mallorca per ocupar ses terres i es llocs que havien quedat abandonats, i no per açò deim que sa nostra cultura sia mallorquina ni que noltros siguem mallorquins, maldament hi compartiguem molt en aquests aspectes.
Crec, estimat Nel i altres companys de sa vostra formació política, que aquests arguments no són falsetats paracientífiques ni tampoc són dits per persones que actuïn d’eines del PP espanyolitzador i anticatalà com deis voltros, ans historiadors i lingüistes, gent acreditada.
Així idò, exprés es meu desig que tots es menorquins hagin tengut un bon Sant Antoni i que es nostro patró —que, mesquí, ha quedat en un segon pla per mor de ses inventades catalanitats-— mos cuidi així com va cuidar i protegir es seus animalets d’aquesta gent que, no sabem per quins estranys motius, mos volen suplantar sa nostra història, llengua i cultura menorquina.
NOTA: S’autor firma a títol personal amb sa intenció de fer crítica general a sa falta de menorquinisme des qui curiosament se fan dir menorquinistes, però es seu article també va dirigit a aquells qui bravetgen d’esser menorquins i des menorquí només es dia de Sant Antoni. A més, també va per tots es partits polítics de sa nostra illa, especialment es qui mos han governat d’ensians tenim democràcia i no han fet res més que col·laborar en sa suplantació des símbols identitaris de sa gent d’aquesta terra. Encara hi són a temps d’aclarir-ho, ¿a què esperen?
Joan D. Pons Torres és vicepresident de Foment Cultural de ses Illes Balears


 http://www.jaumetercer.com/index.php/historia/altres-histories/134-conquista-de-menorca-ni-cultura-ni-repoblacio-catalana-pobre-sant-antoni

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

La lepra catalanista y la historia: ¿Existió alguna vez el idioma “catalán” antes de 1913? – La Paseata