Sa catalanada: ets aparcaments de Cort

Sa catalanada: ets aparcaments de Cort

En Bernadet de Son Frare |
Cartell aparcament CortEts aparcaments de sa Plaça Major foren notícia fa uns mesos perquè sa coalició Més (¿per Mallorca?) va denunciar un cartell per estar escrit en mallorquí. Davant s’escomesa, es batle Mateu Isern i es regidor de sa cosa cultural, Fernando Gilet, se varen acovardar i obligaren l’amo a canviar es cartell en mallorquí per un altre escrit en català estandarisat. Amb aquests precedents és natural que ets aparcaments públics de s’Ajuntament de Palma estiguin farcits d’imatges com sa que avui els mostram, on s’observa que aquí a Palma s’emplea es mateix català que s’emplearia a Manresa. De fet, hi ha moltes empreses que tenen ben assumit que ses Balears són, lingüísticament parlant, una prolongació de Catalunya i que no han de fer cap esforç d’adaptació.
S’imatge d’avui s’explica tota sola i, com se sol dir, sobren comentaris. Aquest “si us plau” (per favor) és una mansiula a tots es mallorquins, però pentura convendria fixar-se més en aquest “introduexi”. A Mallorca i Menorca és generalisat s’ús de s’incoatiu en “esqui” (introduesqui, introduesquis, introduesquin) i antigament “esca” (servesca, servesques, servesquen), però no ho és en absolut sa terminació verbal acabada en “eixi” o “eixin”, pròpia d’Eivissa, per altra banda. Tanmateix es nostros periodistes, escriptors o locutors de ràdio i televisió, qui sap si influïts per s’estàndar que bufa des de Catalunya, s’estimen més utilisar aquesta darrera fórmula (“eixi”, “eixis”, “eixin”) abans que utilisar sa genuïna forma verbal de Mallorca. De fet, se pot dir que, en àmbits escrits i formals, sa nostra forma genuïna ha descomparegut des mapa i de cada vegada s’utilisa més poc a s’hora de xerrar.
Així, sa nostra proposta alternativa seria: “Per favor, introduesqui es tiquet”. I tot sense sortir de sa normativa, a veure si Isern i Gilet s’animen una mica a s’hora de defensar es mallorquí de sempre.


 http://www.jaumetercer.com/index.php/filologia/catalanades/185-sa-catalanada-ets-aparcaments-de-cort

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.