Sa repoblació mallorquina d’Alacant


Donde estaba el gran Reino de cataluña? 

Donde estaban las gentes de cataluña para la repoblación?

 

 

Sa repoblació mallorquina d’Alacant

Mateu Cañellas |

MateuCanellasDurant es regnat d’En Felip II de Mallorca (III d’Espanya), té lloc s’expulsió des moriscs de sa Península. Es moriscs són es descendents des sarraïns que encara romanen a Castella i Aragó una vegada acabada sa Reconquista i que, maldament s’han convertit formalment an es cristianisme, segueixen practicant, de fet, es rites mahometans.
Sa falta d’integració des moriscs dins sa societat cristiana, unit a s’anterior aixecament del 1568, fa que l’any 1609 es Duc de Lerma, favorit del Rei Felip, decreti sa seva expulsió. En total, uns 300.000 moriscs d’Andalusia, Aragó, València i Castella són expulsats al Nord d’Àfrica. De tots es territoris de sa Monarquia d’Espanya, es regne més afectat ès es Regne de València, on sa població sortint suposa una tercera part des seus habitants, unes 116.000 persones. Aquesta important baixada de població fa necessari repoblar ses terres abandonades.
15 REINO DE VALENCIA-02En es Regne de Valencia, sa repoblació ès confiada pel Rei Felip an es senyors territorials amb s’atorgament de Cartes de Població, omplides principalment pes mateixos valencians I, en segon lloc, per mallorquins i genovesos. Un exemple de sa repoblació mallorquina ès sa baronia de sa Vall d’Olocau, situada a sa comarca dels Ports, a Castelló, d’on el Lloctinent General des Regne de Mallorca, En Joan de Vilaragut, ès baró. Aquesta circumstància facilita que sa promoció des poblament des seu territori atregui ciutadans mallorquins i que aquests hi fundin una colònia. Per altra banda, sa crida des Duc de Gandia fa que més mallorquins s’establesquin a diferents pobles d’Alacant, com Tàrbena, Calp, Orba i la Vall de Gallinera. De tot aquest poblament mallorquí, ès en es poble de Tàrbena on se conserven encara una sèrie de característiques importants de sa llengua baleàrica, com són s’article salat i s’ús de s’article personal.
Sa motivació principal des mallorquins per sortir de Mallorca prové de sa conjunció de dos factors: s’augment de sa població de s’illa i sa crònica falta de blat, que no basta per a tots ets habitants, lo que fa que s’hagi d’importar. Donada aquesta conjuntura, es mallorquins opten per aprofitar s’oportunitat d’emigrar a unes terres que han quedat buides. En un principi, sa sortida d’illencs cap a Alacant ès bona per a s’economia pública, ja que alleugereix sa càrrega que suposa haver de comprar més cereals per alimentar sa població. Però, dos anys després, es Consell mostra sa seva preocupació per sa davallada des número d’habitants degut a sa magnitud des flux migratori: “Per poblar lo regne de Valèntia ha buydat molta la gent de Mallorca”.


 http://www.jaumetercer.com/index.php/historia/histories-han-contat/186-sa-repoblacio-mallorquina-d-alacant

Comentarios

Entradas populares de este blog

El mallorquín, menorquín e ibicenco no es catalán

MALLORQUÍN Y CATALANISMO.

¿AIGO, AYGO O AIGUA?.